Son günlerde kullanımı oldukça artan tablet pc’ler bildiğiniz üzere CD-DVD Rom desteği olmadan satılmakta. Bu sebepten ötürü işletim sistemi yükseltmesi yapacak ya da işletim sistemini değiştirmek isteyen kullanıcıların; aşağıda anlatacağım USB bellek yardımı ile temiz bir kurulum yaparak işletim sistemini kurması gerekmektedir. Sizlere anlatacağım senaryoda Windows 7 işletim sisteminin kurulması için en az 4GB’lık bir flash belleğe ihtiyacınız olacak. Bunun sebebi ise Windows 7 ISO dosyasının 2,5 GB gibi bir alana ihtiyaç duyması.
Yukarıdaki ihtiyaç duyulan şeyleri tamamladıktan sonra işlemlere başlamak için flash belleğimizi bilgisayara takıyoruz ve aşağıdaki adımları sırasıyla uyguluyoruz.
1- MS-Dos penceresi açarak, komut satırına Diskpart yazın ve Enter’a basın. UAC devreye girip, uygulamanın çalıştırılması konusunda soru soracaktır. Kabul edin. Bundan sonraki işlemler yeni açılan pencere üstünden devam edecektir.
2-List disk komutunu kullanarak bilgisayarınızdaki sürücü listesini görebilirsiniz. Burada 1. disk sizin sabit diskinizi, diğerleri ise haricen bağlanmış diskleri gösterecektir.
3-Bu işlemi de tamamlayıp disk no’nuzu gördükten sonra, Select Disk * komutunu uyguluyoruz. (* yerine flash sürücünüzün numarasını girmelisiniz.)
4-Ardından sırasıyla şu komutları yazın.
clean
create partition primary
select partition 1
active
format fs=fat32
assign
exit
5-ISO Dosyanızı Daemon tools gibi bir uygulama yardımıyla Sanal CD – Sürücünüze taktıktan sonra sıra geliyor ISO kalıp dosyasının içerisindeki dosyaları Flash sürücümüze aktarmaya. Bunun için yeni bir MS-Dos Penceresi açıyoruz ve ardından şu komutu yazıyoruz.
xcopy X:*.* /s/e/f r:
(Bu komutta kullandığımız X, Sanal CD-DVD Rom’umuzu temsil etmektedir.)
6–Kopyalama işlemi bittikten sonra bilgisayarımızıyeniden başlatıyoruz. Bios’a girdikten sonra Boot sıralamasında 1. sıraya USB’yi alıp, diğer bölümleri pasif duruma getiriyoruz.
7-Yukarıdaki işlemler başarıyla tamamlandı ise, kurulum flash sürücümüz üzerinden başlayacaktır.
NOT: Windows XP, Windows Vista gibi işletim sistemlerini de bilgisayarınızın donanımına bağlı olarak bu şekilde kurabilirsiniz.